връх вихрен изкачване банско баня разлог цени хотел

Най-високия връх в Пирин планина е Вихрен, разположен е на Главното Пиринско Било между реките Бъндерица и Влахинска. Вихрен е вторият по височина връх в България – 2918 метра или само 7 метра по-нисък от връх Мусала. На север и на юг тесни седловини го свързват със съседните върхове – Муратов връх и връх Кутело, който пък е трети по височина в страната. Върхът е изграден от мрамор, склоновете му са изключително стръмни.

Достъпен е главно от югоизток, откъм долината на река Бъндерица, където са построени хижа Бъндерица и хижа Вихрен. В североизточното му подножие се намират два циркуса – Големият и Малкият Казан където почти цяла година се задържа сняг. Към тях върхът се спуска със стръмна гола стена.  По сколоновете Вихрен винаги може да откриете Еделвайси. От върха се открива впечатляваща гледка към околните върхове, към Бъндеришките и Влахинските езера.

Определено връх Вихрен е най-атрактивният или поне един от най-атрактивните туристически обекти в Пирин . Върхът си заслужава да се види  от всички хора по света, които се интересуват и обичат планините.  Все пак е най-добре върхът да се изкачва през лятото, през периода началото на юли – края на септември, при стабилни атмосферни условия и голяма продължителност на деня.

През месец юни понякога има отлични условия за високопланински туризъм. Продължителността на деня през лятото е много висока – до 15 часа по нашите ширини, което улеснява туризма във високопланински условия. През октомври и ноември понякога атмосферните условия са отлични, видимостта е много добра и можете да виждате на разстояния от порядъка на 180 – 190 километра.

Откъде е най-лесно изкачването на връх Вихрен?

Класическият маршрут е и най-лесен, и най-сигурен; позволява еднодневно изкачване. Маршрутът е следният: рано сутрин се тръгва с автомобил от Банско в посока хижа Вихрен. Разстоянието е около 18 километра и без автомобил няма как да се изкачите до върха за един ден и да се върнете обратно освен ако не сте запален байкър.

Пътят е в добро състояние като за българско шосе на такава надморска височина. Лек автомобил се изкачва без проблем до хижа Вихрен. Много често е налице проблем с паркирането. Добра идея е да оставите колата някъде по-надолу по пътя. Нещо интересно – при изкачване по пътя към хижа „Вихрен“ на около 200 метра преди хижата вдясно е пътеката за Байкушевата мура.

След това започва изкачването на върха. Пътят е стръмен, денивелацията е голяма – за късо разстояние се изкачвате с около 1000 метра надморска височина. За начинаещия турист преходът понякога може да представлява проблем, особено ако туристът не е физически добре трениран. От хижа Вихрен до връх Вихрен пътят е 3 – 3.5 часа при летни условия. Отначало се върви през клекове и на места пътеката е тясна.

На едно място пътеката се разклонява наляво и надясно; ако искате да достигнете върха максимално бързо, тръгнете по лявото разклонение. Вдясно пътеката води към Казаните. Веднъж достигнали върха, пред вас ще се открие уникална гледка, като при ясно време може да видите Егейско море. Пазете силите си, защото слизането на долу не е по малко тежко от изкачването. Със сигурност в края на деня ще бъдете много изморени но усещането което ще Ви остане от това величествено място е незаменимо и незабравимо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *