хотел баня банско разлог ски спа цени оферти пакети

Кое е първото, което ви идва на ум, при споменаването на Банско? Най-вероятно това са ски пистите, множеството скиори и сноубордисти. Факт е, че Банско е изключително популярен и е сред най-посещаваните ски курорти у нас.Но ако сте избрали планинския град и района за следващата си лятна почивка, ви предлагаме няколко идеи, с които да направите престоя си по-интересен.

Ако имате желание да опознаете историята на района, тогава може да посетите църквата „Св.Тройца“. Няма да ви е трудно да я откриете, защото е разположена в самия център на града. Храмът е построен през 1835 г. и е включен в списъка на Стоте национални туристически обекта. В Банско се намират и къщата-музей „Никола Вапцаров“, Бенината Къща, известна и като къща-музей „Неофит Рилски”. Всички те са разположени в централната част на града. Друг много популярен за туристите обект е Рилския Метох, построен през 1749 г., днес е превърнат в музей, в който може да видите част от творчеството на Банската художествена школа.

Разбира се, разходките и преходите в планината са винаги добро решение за свободното време, като маршрутите са с различна степен на трудност. Въпреки това, ако сте настроени за по-екстремни забавления, с които да вдигнете адреналина, избрали сте точния район. Може да пробвате планинско колоездене, планината е и изключително подходяща и за „офроуд” изживяване – с бъги или джип, вие сами може да изберете. Близостта на реките Струма и Места до града, осигуряват отлични условия и за рафтинг.

Колкото и свободно време да имате трудно ще се наситите на най-различни занимания, за които са помислили в „Къщата при Дешка“ в село Горно Драглище – приготвяне на чумлек, шупла, суи чушчи, сушен зелен фасул, боб „пратар” (расте на пръти), бурек под вещото ръководство на Дешка; посвещаване в местните занаяти тъкане на „разбой” (стан), предене на хурка, плетене на пет куки; вечерни разкази за народни поверия, традиции и разбира се танцуване на „оро”.
На няколко километра от Банско се намира язовир „Белизмата”. Той е чудесен избор за любители на риболова, а на по-малко от 20 км. от града е разположен рибарникът „Рила Фиш”, в който също може да разпуснете, а уловената риба може да се приготви на място.

В село Баня и село Бачево има възможност и за конна езда, а ако сте запленени от величествените животни, няма да останете разочаровани и от срещата с мечките от Парка за танцуващи мечки до Белица.
Ако вече сте се изморили от разходки и екстремни изживявания, но не сте се наситили на духа на района, тогава обърнете внимание на банските вкуснотии, на басейните с минерална вода в Село Баня и на прекрасния въздух и гледки към Рила, Пирин и Родопи.

One thought on “Какво да правим в Банско и района извън ски сезона – няколко идеи”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *